Uno er et klassisk kortspill som har gitt både fryd og fortvilelse. Dette strategiske spillet ble opprinnelig utviklet av Merle Robbins i USA, og eies nå av leketøysmerket Mattel. Det kan minne om vri-åtter, men har noen flere interessante spesialkort som gir utfordringer.

Uno-reglene er de offisielle, slik de er skapt av Robbins. Men ikke la deg begrense til disse reglene – mange mennesker foretrekker å skreddersy spillet sitt og gjøre det mer personlig. Kortene som brukes i Uno kan variere litt avhengig av hvor i verden de ble produsert og hvor gamle de er, men de fleste har de klassiske fargene rød, gul, blå og grønn. Hvis du ønsker flere kilder på reglene kan du besøk denne siden, slik at du kan overbevise de du spiller med om at de reglene du er vandt til å spille med er de beste.

Uno kan spilles av to eller flere spillere, og målet er å bli kvitt kortene man har på hånden. Når spillet starter, får alle tildelt syv kort som ikke skal vises frem til noen andre enn deg selv. Et kort legges med forsiden opp på bordet fra begynnelsen av, og de resterende kortene legges i en bunke med forsiden ned ved siden av.

Når det er din tur til å spille, legger du et kort ut på bordet som alle kan se. Du må legge ut et kort som enten er av samme farge eller tall som det kortet som allerede ligger på bordet, eller så må du legge på et spesialkort. Hvis du legger på et kort som har samme tall som det som ligger der fra før, men en annen farge, vrir man og begynner igjen med en ny farge.

Når du spiller et farge-spill, må kortene som legges på samme farge. For eksempel; et grønt kort kan ikke settes på en gul eller rød 2. Hvis du ikke har noen kort som passer med det øverste kortet, kan du legge et av skiftfargen- eller skift hånd-kortene. Og hvis man heller ikke har noen av disse, må man ta tre nye kort fra bunten. I tilfelle ingen av disse passer, så er det obligatorisk å melde pass – og eventuelle spesialkort må bli spart om ønsket.

Når det er slutt på spillet

Når du har spilt alle kortene dine, er det som regel slutt på spillet. Hvis du sitter med bare ett kort igjen må du si «Uno». Det siste kortet må ikke være et vrikort – hvis du trekker det får du tre straffekort fra bunken. Den som blir kvitt alle kortene først er rundens vinner. Resten av spillerne legger poengverdiene til dekket sitt og teller opp poengene.

Verdiene for hvert kort er som følgende:

Alle kortene fra 0-9 har en verdi som tilsvarer deres tallverdi.

«Trekk to-kort» gir deg 20 poeng.

Kortet «Stopp» beregnes til å ha en verdi på 20 poeng.

Et «vendekort» gir deg 20 poeng.

Med et «vri-kort» tjener du 50 poeng.

«Vri og dra fire kort» gir 50 poeng

Du får 50 poeng for å utføre “Vri og bytte hånd-kort”.

Det er mange måter å spille poengspill på. Man kan gi alle poengene til den som vinner, og se hvem som får flest etter flere runder. Det kan også la alle få negative poeng, og de med minst poeng vinner spillet.

Spesialkort gir deg ekstra fordeler

Spillet har mange spesielle kort som gjør det unikt. Disse kortene har hver sine regler og instruksjoner om hvordan de skal brukes. Her er en liste over kortene:

Hopp over: Den neste spilleren i rekka må sette seg ut av spillet, får ikke legge ned eller trekke kort.

Ta to kort: Den neste spilleren må ta ut to straffekort fra bunken på bordet uten å legge ned et eneste kort.

Snurr: Målet er å endre retningen av spillet. Personen som la ned det forrige brettet blir den som skal legge ned neste brett. Det vil fortsette til et nytt snukort blir lagt ned.

Bytt farge og trekk fire: Dette fungerer som et vanlig vrikort, men det innebærer også at neste spiller må trekk fire kort fra bunken og hoppe over sin tur. Kortet kan spilles når som helst det er din tur, men du kan ikke vinne med det.

Uno er kjent for å være et morsomt og enkelt spill, både fysisk og online. Det kan også kjøpes i stasjonære butikker som bokhandeler eller spillbutikker. Om man liker Uno-opplevelsen godt, bør du også sjekke ut de andre variantene av spillet, som Juno og Spin. Uno er at av mange spill hvor du også kan lage dine egne regler for å gjøre det ekstra morsomt.